Profiel, tekst of schets

Wat is het verschil tussen een profieltekst, een profielschets, een persoonlijk profiel en een ‘over mij’ pagina? Eigenlijk niets. Het is in alle gevallen een stuk tekst over jouw eigenschappen, kwaliteiten, ervaring en talenten.

Het verschil zit misschien in de omgeving waarin het gebruikt wordt. Als je googelt op het woord ‘profieltekst’, kom je uit bij datingsites. Op een CV heet het meestal ‘persoonlijk profiel’. De meer algemene benaming is ‘profielschets’, volgens de Van Dale een ‘korte beschrijving van de gewenste eigenschappen en beroepservaring van een gegadigde’.

‘Ik praat nu even in schets’ zei mijn vroegere leidinggevende vaak. Daarmee bedoelde hij dat we zijn woorden niet meteen als waarheden of opdrachten moesten opvatten, maar dat hij hardop nadacht. Mij lukt dat zelden: als ik niet precies weet wat ik wil zeggen, komen de woorden niet. Typisch voor een beelddenker, zo leerde ik later.

Schrijven doe ik wel in schets. Eerst maar wat zinnen op papier gooien. Het schrappen en schaven komt daarna wel.

Schetsen heeft iets geruststellends. Het hoeft nog niet perfect te zijn, het kan nog alle kanten op. Misschien spreken veel mensen daarom graag van een profielschets. ‘Ik heb nu wel deze baan, maar dit blijf ik natuurlijk niet mijn hele leven doen.’ ‘Meestal ben ik resultaatgericht en pro-actief, maar nu even niet.’ Je kan niet altijd tussen de lijntjes blijven.