Presentatie? Intervisie!

Soms voel ik me een Zelfstandige Zonder Praatje als ik eenzaam zit te zwoegen op mijn werk en zelf koffie moet halen in mijn eigen keuken waar niemand rondhangt om even tegenaan te kletsen. Daarom ben ik lid van een paar leuke ondernemersnetwerken waarin ik met ‘soortgenoten’ ervaringen kan uitwisselen.

Dea Dia

Voor Dea Dia organiseerde ik onlangs een intervisie over workshops en presentaties. Een onderwerp waar ik zelf een maand eerder wel wat hulp bij kon gebruiken, en waarover ik intussen veel heb geleerd. Even was er verwarring: ging het nou om een workshop of een presentatie? Het thema sprak in ieder geval aan: de groep zat binnen een dag vol. En in welke vorm je het ook giet: een thema bespreken met andere ondernemers is altijd zinvol.

De vragen van de deelnemers liepen uiteen, van ‘mijn workshops lopen altijd uit’, tot ‘ik moet een presentatie houden over mezelf, maar ik wil niet dat het teveel over mezelf gaat’.  Als enthousiaste en meelevende collega wil je dan het liefst meteen je goed bedoelde adviezen uitstorten, maar Dammie Sinoo hield dat goed in toom. Ze begeleidde de intervisie en bracht structuur aan, zodat we de ochtend optimaal en zinvol konden besteden en iedereen evenredig aan bod kwam.

Roddelronde

Doordat iedereen om de beurt het woord krijgt, word je gedwongen goed te luisteren en over je antwoord na te denken. Als je aan het eind van het rondje zit, is vaak alles al gezegd wat je ook had bedacht. Juist dan komen de minder voor de hand liggende en soms beste ideeën naar boven. De ‘roddelronde’ is ook een ervaring. Heel lastig om je er niet mee te bemoeien als het over jezelf gaat!

Het maakt niet uit of je een persoonlijke of een praktische vraag hebt, en of je die bespreekt met vakgenoten of iemand uit een heel andere branche. Met weinig middelen en in een korte tijd kun je een heel stuk wijzer worden.