Profiel, tekst of schets

Wat is het verschil tussen een profieltekst, een profielschets, een persoonlijk profiel en een ‘over mij’ pagina? Eigenlijk niets. Het is in alle gevallen een stuk tekst over jouw eigenschappen, kwaliteiten, ervaring en talenten.

Het verschil zit misschien in de omgeving waarin het gebruikt wordt. Als je googelt op het woord ‘profieltekst’, kom je uit bij datingsites. Op een CV heet het meestal ‘persoonlijk profiel’. De meer algemene benaming is ‘profielschets’, volgens de Van Dale een ‘korte beschrijving van de gewenste eigenschappen en beroepservaring van een gegadigde’.

‘Ik praat nu even in schets’ zei mijn vroegere leidinggevende vaak. Daarmee bedoelde hij dat we zijn woorden niet meteen als waarheden of opdrachten moesten opvatten, maar dat hij hardop nadacht. Mij lukt dat zelden: als ik niet precies weet wat ik wil zeggen, komen de woorden niet. Typisch voor een beelddenker, zo leerde ik later.

Schrijven doe ik wel in schets. Eerst maar wat zinnen op papier gooien. Het schrappen en schaven komt daarna wel.

Schetsen heeft iets geruststellends. Het hoeft nog niet perfect te zijn, het kan nog alle kanten op. Misschien spreken veel mensen daarom graag van een profielschets. ‘Ik heb nu wel deze baan, maar dit blijf ik natuurlijk niet mijn hele leven doen.’ ‘Meestal ben ik resultaatgericht en pro-actief, maar nu even niet.’ Je kan niet altijd tussen de lijntjes blijven.

Presentatie? Intervisie!

Soms voel ik me een Zelfstandige Zonder Praatje als ik eenzaam zit te zwoegen op mijn werk en zelf koffie moet halen in mijn eigen keuken waar niemand rondhangt om even tegenaan te kletsen. Daarom ben ik lid van een paar leuke ondernemersnetwerken waarin ik met ‘soortgenoten’ ervaringen kan uitwisselen.

Lees verder

Roeien met je oren

Lang wachten wordt beloond

Het was toch weer een race tegen de klok. Eind augustus had ik letterlijk koortsachtig doorgewerkt om de laatste teksten rond te krijgen en alles op tijd bij Eugène af te leveren voor de vormgeving. Drie weken later het hoopvolle bericht: ‘Het boek is naar de drukker en wordt bij jou afgeleverd op maandag!’ Dus maandag zat ik de hele dag te wachten naast de voordeur. Ik durfde niet eens even naar de bakker: zul je net zien dat ik dan net de bezorger misloop. Bij elke zware dieselmotor in de straat schrok ik op en rende ik naar het raam. Was dat mijn…? Nee, weer niet. Tot ik eindelijk vanuit het zolderraam een geel busje zag parkeren aan de overkant. Mijn boeken! Ik denderde naar beneden en gooide de voordeur open… en het busje reed weer weg. Bleek van een andere afdeling te zijn. Twee uur later arriveerde mijn bestelling alsnog. Net op tijd voor de boekpresentatie!

Het boek ‘Roeien met je oren, meervoudige intelligenties in de praktijk’ is te bestellen via de website van Stichting aMI: https://www.stichtingami.nl/boeken-naslagwerk/

Boek in zicht!

Waar gáát dit over? 

Het zijn vragen die ik vaak krijg als ik iets probeer uit te leggen over meervoudige intelligentie: wat is het nou eigenlijk, en wat kan ik er dan mee? Met iets murmelen over IQ, EQ en andere Q’s, ingesleten gewoontes en dat je zoveel meer kunt gebruiken, kreeg ik niet zoveel mensen enthousiast. Omdat mijn linguïstische intelligentie vooral zit in mijn schrijfvaardigheid, werd het dus hoog tijd voor een boek. Met beeldende verhalen van verschillende mensen in uiteenlopende situaties.

Lees verder

7 tips voor jouw ‘over mij’-pagina

Je hebt net een nieuw product ontwikkeld en vol trots zet je het op je website. Wat is een week later de meest bekeken pagina van je site? Nog steeds die oude ‘over mij’-pagina… Waarom toch? Met WordPressexpert Marleen de Korver schreef ik deze tips voor een goede profielpagina.

Waarom is de ‘over mij’-pagina zo belangrijk?

Lees verder

Conferentie creatief leren op 10-10

Hoe ben jij slim? Blok 10 oktober in je agenda voor de conferentie Celebrate Creatief Leren. Op die dag kun je alles te weten komen over meervoudige intelligentie én de intelligenties zelf ervaren in verschillende workshops. Het evenement vindt plaats in de Broodfabriek in Rijswijk. Volg ons op Facebook of bekijk de website voor meer informatie: https://www.celebratecreatiefleren.nl/

 

Intelligentieteam

Dit weekend kreeg ik zomaar een inspirerende tekening in mijn mailbox. Een deelnemer van de workshops&wine heeft zijn visuele intelligentie (her)ontdekt en verblijdt de wereld sindsdien met de meest fantastische tekeningen die tot nieuwe inzichten leiden. Intelligenties als personages: het opent een hele nieuwe denkwereld. Hoe kunnen zij mij helpen in mijn werk? Mijn kinesthetische en naturalistische intelligentie staan op dit moment bij het raam te wijzen naar de blauwe lucht. De logisch-mathematische bromt ‘heb je daar wel tijd voor,’ maar de intrapersoonlijke fluistert in mijn oor dat mijn concentratie afneemt. Toch maar even naar buiten dus. Met dank aan Andrew Barker!

Wil je meer weten over meervoudige intelligentie? Kom naar de netwerkdag op 25 november in Arnhem, zie www.assiociatie-mi.nl